Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Χένλεϊ: Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της δημιουργίας


 

Ο Τζόν Χένλεϊ είναι από τους λίγους ρεπόρτερ στον κόσμο που δεν ισοπεδώνουν, δε καταγράφουν τη μιζέρια. Διαβάστε τι κατέγραψε με τη κάμερά του για την Ελλάδα.

Ήρθε στην Ελλάδα ως ρεπόρτερ της  Guardian και αντί καταγράψει κρίση, μιζέρια και θυμό ο Τζον Χένλεϊ μετέφερε την εικόνα μιας Ελλάδας αλληλεγγύης, δημιουργίας και καινοτομίας.
Στο ρεπορτάζ του ο 50χρονος περιγράφει δράσεις αλληλεγγύης και "έξυπνες" ομάδων πολιτών που δουλεύουν για να ξεπεράσουν την κρίση. Μίλησε με τους καθηγητές που κάνουν δωρεάν μαθήματα σε παιδιά, αλλά και με γιατρούς στη Θεσσαλονίκη που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Σε αντίθεση με άλλα ρεπορτάζ ξένων συναδέλφων του που μεταφέρουν εικόνες εξαθλίωσης και μιζέριας από την Ελλάδα, εκείνος προσπάθησε να μεταφέρει ιστορίες ελπίδας και αισιοδοξίας.
"Αυτό που αποκόμισα από τα ρεπορτάζ που έκανα σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη κατά την 7ήμερη παραμονή μου στην Ελλάδα είναι ότι οι Ελληνες γίνονται εφευρετικοί, δημιουργικοί, καινοτόμοι προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό", λέει στα ΝΕΑ από το Λονδίνο πλέον, όπου επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα, ο Χένλεϊ.
Είχε ξαναεπισκεφτεί την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό που θυμάται είναι ο διάχυτος θυμός που επικρατούσε. "Σίγουρα οι πολίτες εξακολουθούν να είναι πολύ θυμωμένοι διότι υποφέρουν – αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να παίρνουν μισθό 600-700 ευρώ – αλλά επικεντρώθηκα στις κινήσεις αλληλεγγύης των Ελλήνων. Σε καινοτόμες και έξυπνες δράσεις που έχουν οργανώσει για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον".
Ο ρεπόρτερ  κατέγραψε σχεδόν όλες τις σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης που υλοποιούνται αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι έγραψε 16 ρεπορτάζ μέσα σε 7 ημέρες.
Από όλα όσα είδε ξεχωρίζει "το Μπορούμε", μια κίνηση πολιτών οι οποίοι συλλέγουν φαγητά που περισσεύουν από εστιατόρια και τα δίνουν σε ιδρύματα και οργανισμούς. Γνώρισα επίσης την ομάδα Tutorpool, τους εθελοντές εκπαιδευτικούς που προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στους μαθητές. Είναι μια κίνηση που οργανώθηκε μέσω του twitter και σήμερα έχει φτάσει τους 500 εθελοντές, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό μέσω skype. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια".
Στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε για ρεπορτάζ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. "Εκεί υπάρχει το πρότζεκτ οι πολίτες, αντί για εισιτήριο, να δίνουν τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια προσφέρονται σε οργανώσεις και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα της κρίσης εμφανίζεται σε απροσδόκητα σημεία αυτές τις ημέρες", γράφει ο κ. Χένλεϊ για την εκεί δράση.
Πιο εντυπωσιακό όμως για τον Βρετανό δημοσιογράφο ήταν η επιμονή αρκετών νέων να παραμείνουν στην Ελλάδα. "Συνάντησα πολλούς νέους επαγγελματίες, μορφωμένους, που έλεγαν “ναι, θα μπορούσα να φύγω για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό” αλλά τελικά επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα διότι αισθάνονται ότι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα τους".

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου