Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

«Σκασμένα» Χείλη. Τι τα προκαλεί και πώς το αντιμετωπίζουμε;


Θα έχετε προσέξει ότι τα χείλη σας γίνονται ιδιαίτερα ξηρά κατά την περίοδο κακοκαιρίας, ενώ δεν αποκλείεται να τα αισθάνεστε αφυδατωμένα και ταλαιπωρημένα. Τι προκαλεί τα «σκασμένα» χείλη και πώς θα απαλλαγούμε από αυτά; 

Ο Καιρός
Μια από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την όψη σκασμένων χειλιών είναι το έντονο κρύο και ο αέρας. Ωστόσο μην εκπλαγείτε αν τα χείλη σας αφυδατωθούν το καλοκαίρι, αφού ο ήλιος και η θάλασσα εντείνουν την ξηρότητα των χειλιών. Μπορείτε να ανακουφιστείτε άμεσα από το ενοχλητικό «τράβηγμα» των ξηρών χειλιών απλώνοντας ένα ενυδατικό προϊόν σε μορφή στικ. Το καλοκαίρι προτιμήστε στικ με δείκτη αντηλιακής προστασίας, που θα προστατεύσει τα χείλη σας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Λήψη Φαρμάκων
Ορισμένα φάρμακα, όπως συμπληρώματα σιδήρου ή η ισοτρετινοΐνη που χορηγείται για την καταπολέμηση της ακμής, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στα χείλη. Και σε αυτή την περίπτωση θα σας φανεί πολύ χρήσιμο ένα καλό ενυδατικό στικ.

Άλλες αιτίες
Ίσως να μην σας πέρασε από το μυαλό, όμως κι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προκαλέσουμε την ξηρότητα στα χείλη μας. Αυτό που εντείνει τον ερεθισμό και την ξηρότητα στα χείλη είναι το ίδιο μας το σάλιο, όταν συχνά «μασάμε» τα χείλη ή όταν περνάμε τη γλώσσα πάνω από αυτά. Ακόμη μια αιτία για τα σκασμένα χείλη είναι η μη επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και ο πυρετός, που προκαλεί αφυδάτωση. Συμπερασματικά, φροντίστε να κρατάτε τον οργανισμό καλά ενυδατωμένο και να πλένετε το στόμα σας μετά από κάθε γεύμα.

offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου