Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ποια παπούτσια βλάπτουν τα πόδια σας;


Μπορεί πολλοί από μας να στηρίζουν την επιλογή παπουτσιών μόνο στη μόδα και το προσωπικό γούστο, ωστόσο η αγορά του σωστού παπουτσιού είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροχρόνια υγεία των ποδιών μας. Ένα ακατάλληλο παπούτσι μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στο πόδι, αλλά και αλυσιδωτά προβλήματα στο σώμα, όπως στην πλάτη και τον αυχένα. Ποια παπούτσια βλάπτουν τα πόδια μας και πώς επιλέγουμε το σωστό παπούτσι; 

Ψηλό Τακούνι


Η μόδα προστάζει ψηλό τακούνι για τις γυναίκες, ωστόσο οι ποδίατροι το θεωρούν σχεδόν «αυτοκτονία» για τα πόδια μας. Τα πολύ ψηλά τακούνια μπορούν να προκαλέσουν από στραμπούληγμα του αστραγάλου μέχρι χρόνιο πόνο. Παράλληλα, πολλά τέτοια παπούτσια μπορεί να «σχίσουν» το πόδι μας στο πίσω μέρος, ενώ η πίεση την οποία αισθάνεται το πόδι μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες, πρήξιμο, πόνο στον Αχίλλειο τένοντα, ακόμη και κατάγματα.
Η λύση: Προτιμήστε χαμηλότερο τακούνι. Όσο πιο χαμηλό, τόσο πιο φυσική θα είναι η στάση του ποδιού σας. Οι ειδικοί συστήνουν τακούνι μέχρι από 5 cm, ενώ ακόμη και τότε το παπούτσι δεν πρέπει να φοριέται συνέχεια.


Λάθος Μέγεθος


Εννιά στις δέκα γυναίκες φοράνε μικρότερο μέγεθος απ’ ό,τι χρειάζονται. Οι συνέπειες είναι εμφανείς: οι κάλοι και οι φουσκάλες είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε σ’ αυτή την περίπτωση. Η συνεχής τριβή όταν φοράτε μικρότερο μέγεθος, μπορεί να ερεθίσει τις κλειδώσεις και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.
Η λύση: Πριν αγοράσετε παπούτσια, μετρήστε σωστά το μήκος και το πλάτος των ποδιών σας στο τέλος της ημέρας, καθώς στέκεστε. Για πόδια με πλατυποδία ή μεγάλη καμάρα συστήνεται η εξέταση από ποδίατρο.


Μυτερά Παπούτσια


Μπορεί πολλές γυναίκες και άντρες να τα προτιμούν, ωστόσο τα παπούτσια με μυτερή μύτη πιέζουν όλο το μπροστινό μέρος της πατούσας σας. Με τον καιρό η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει νευραλγία, κάλους, φουσκάλες και σφυροδακτυλία (παραμόρφωση των δακτύλων).
Η λύση: Προτιμήστε παπούτσια που είναι άνετα στην περιοχή των δαχτύλων. Αν πάλι σας αρέσουν τα μυτερά, επιλέξτε παπούτσια των οποίων η «μύτη» αρχίζει μετά το τέλος των δαχτύλων. Ιδανικά το παπούτσι δεν πρέπει να σας πιέζει στα πλάγια ή στην άκρη των δαχτύλων.


Γόβα Στιλέτο


Παρόλο που όλα τα ψηλοτάκουνα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, ειδικά το τακούνι στιλέτο, δηλαδή το πολύ λεπτό τακούνι, πρέπει να εντείνει τις ανησυχίες σας. Με τέτοιου είδους παπούτσια το βάρος επικεντρώνεται σε μία περιοχή, κάτι που κάνει πιο δύσκολη τη διατήρηση της ισορροπίας και πιο πιθανό το στραμπούληγμα του αστραγάλου.
Η λύση: Αν πρέπει να φορέσετε ψηλή γόβα ή μπότα, προτιμήστε το χοντρό τακούνι. Το βάρος δεν πέφτει μόνο σε ένα σημείο του ποδιού κι έτσι το βάδισμά σας θα είναι πιο σταθερό.

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου