Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τεχνολογικά ταξίδια στην εποχή της διαδικτυακής σύνδεσης


Ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες χώρες στον κόσμο έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο απομονωμένες στις μέρες μας λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές, αλλά για τους ταξιδιώτες είναι μια άλλη ιστορία…


Η παραλία του Playa Nancite στο εθνικό πάρκο Santa Rosa στη Κόστα Ρίκα, είναι λίγο διαφορετικά αυτό το έτος. Αν και συγκαταλέγεται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χωράς, δεν έχει πια το ίδιο αίσθημα απομόνωσης. 

Η αλλαγή, ωστόσο, σίγουρα δεν είναι και τόσο προφανής.



Για να φτάσει κάνεις στην εν λόγω περιοχή χρειάζεται, τουλάχιστον μια ώρα οδήγηση σε άγρια βλάστηση και λασπωμένους δρόμους, που για να γίνει κατορθωτό χρειάζεται όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, διασχίζοντας στη τελευταία φάση της διαδρομής μια απότομη ανωφέρεια για 40 λεπτά.



Ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη παραλία είναι τόσο ξεχωριστή, εκτός από την άγρια βλάστησή της, είναι το γεγονός ότι χιλιάδες πράσινες χελώνες βρίσκουν καταφύγιο εκεί κάθε χρόνο και γεννούν τα αβγά τους.



Επίσης, ξεχωριστή την έκανε και το γεγονός ότι μέχρι πέρσι για να πιάσει κάνεις απλό σήμα με το κινητό έπρεπε να κάνει μεγάλη αναζήτηση… Αλλά σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αφού είναι εφικτή μέχρι και η σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώνεις δεν είναι καθόλου κακό αυτό, αλλά σίγουρα αφήνει και μια λυπητερή αίσθηση όλη αυτή η ανάπτυξη.



Όπως υποστηρίζουν αν και θεωρείται ένα κλισέ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία στις μέρες μας καθιστά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές λιγότερο μακρινές και ενδιαφέρουσες. 

Με ένα κλικ στο ιντερνέτ αστραπιαία συρρικνώνονται οι αποστάσεις μεταξύ των χωρών και συγχωνεύονται οι πολιτισμοί.



Η πραγματική περιπέτεια στα ταξίδια δεν προέρχεται μονό από το ταξίδι, αλλά από το αίσθημα ότι ξεφεύγουμε για λίγο από την ρουτίνα αλλά και την εξερεύνηση ενός νέου τόπου. 

Δυστυχώς στις ήμερες μας, με μονό μια κίνηση στο κινητό ή μια σύνδεση στο διαδίκτυο, χάνεται όλη η πρόκληση και η μαγεία του αγνώστου. 

Εν ολίγοις, οι περιπέτειες πια δεν είναι και τόσο περιπετειώδης, αφού πλέον δεν χρειάζεται να βρεθούμε σωματικά σε ένα μακρινό προορισμό για να είμαστε σε θέση να τον εξερευνήσουμε.

offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου