Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κόκκινες Τροφές που πρέπει να τρώτε!


Ξέρατε ότι τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά είναι φορτωμένα με ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και οι ανθοκυανίνες, που προωθούν την καλή μας υγεία; Συγκεκριμένα, καταπολεμούν τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του προστάτη, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (που είναι μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 60). Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε κόκκινα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε!



 Ντομάτα

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα στοιχείο που δίνει στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά το χρώμα τους. Το λυκοπένιο έχει, ακόμη, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πολλές έρευνες συστήνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και καρδιακών παθήσεων.

Απολαύστε το προσθέτοντας λίγο λάδι στη ντοματοσαλάτα σας (το λυκοπένιο απορροφάται πιο εύκολα όταν συνδυάζεται με λιπαρά) ή προσθέτοντας μια σάλτσα ντομάτας στα ζυμαρικά σας.


 Ρόδι
Το ρόδι περιέχει πολυφαινόλες, βιταμίνη C και B6. Έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης της κακής χοληστερίνης (LDL), που μπορεί να συμβάλει στην απόφραξη των αρτηριών. Επιπλέον, ρίχνει την πίεση του αίματος και προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες.

Για να το απολαύσετε κόψτε ένα ρόδι στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους. Μπορείτε, ασφαλώς, να το απολαύσετε και σε μορφή χυμού ή αφεψήματος. Εκατό γραμμάρια του καρπού δίνουν περίπου μόνο 70 θερμίδες!


 Κόκκινα Μήλα
Τα κόκκινα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες, τανίνες και κάλιο. Ένα μεσαίο μήλο περιέχει περίπου 80 θερμίδες και δίνει περίπου 4 γρ. φυτικές ίνες (15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Οι φυτικές ίνες των μήλων είναι μείγμα από διαλυτές και μη διαλυτές ίνες, που προωθούν την σωστή λειτουργία της καρδιάς και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη, οι τανίνες στον χυμό μήλου βοηθούν στη διατήρηση υγιών ούλων.

Απολαύστε τα κόκκινα μήλα με τη φλούδα. Δοκιμάστε φέτες μήλου στη σαλάτα σας ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας.


 Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, λόγω της φλούδας τους. Περιέχουν, ακόμη, βιταμίνη C και κάλιο, που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα.

Απολαύστε τα φρέσκα (ειδικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που είναι η εποχή τους) ή ξηρά. Τα ξηρά κεράσια είναι η τέλεια προσθήκη σε δημητριακά με γάλα.




 Φράουλες

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις κυοφορούσες γυναίκες, καθώς ως γνωστόν μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Οι φράουλες είναι, ακόμη, καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, που ανάμεσα σ’ άλλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Απολαύστε τις κομμένες στα δημητριακά σας ή σε smoothie μαζί με παγωτό γιαούρτι και γάλα.


insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου