H αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Τεούτα Αρίφι, εκτός από τις προθέσεις της αλβανικής ηγεσίας στα Σκόπια για αναθέρμανση του κλίματος στις σχέσεις με την ελληνική πλευρά, μετέφερε στην τσάντα της και ένα αξεσουάρ ανεπιθύμητο: μια επιστολή του Ν. Γκρούεφσκι προς τον Λουκά Παπαδήμο.
Η κ. Αρίφι δεν ήρθε στην Αθήνα απεσταλμένη του κ. Γκρούεφσκι, αλλά υλοποιώντας πρωτοβουλία του αλβανικού παράγοντα, τον οποίο και εκπροσωπεί στην κυβέρνηση. Είχε ζητήσει η ίδια, από τον Σεπτέμβριο ακόμη, τη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, και για τον κ. Γκρούεφσκι θα ήταν δύσκολο να την εμποδίσει, αφού μια τέτοια παρέμβαση θα έθετε σε δοκιμασία τις ισορροπίες στην κυβέρνησή του, στην οποία το κόμμα της κ. Αρίφι αποτελεί ισχυρό εταίρο. Και επειδή δεν μπορούσε να αποτρέψει την επίσκεψη, αποφάσισε να την υπονομεύσει, μετατρέποντας την αντιπρόεδρο σε «ταχυδρόμο» του.
Ο στόχος διττός: να περάσει, με τη γνωστοποίηση της επιστολής, επικοινωνιακά σε δεύτερη μοίρα και εντέλει να υποβαθμιστεί το πραγματικό νόημα της συνάντησης και βεβαίως να εμφανιστεί για ακόμη μια φορά ο ίδιος ως ο διαλλακτικός που επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση στη διένεξη για την ονομασία.
Αναχωρώντας, λοιπόν, η αντιπρόεδρός του για την Αθήνα, της φόρτωσε την επιστολή για να τη δώσει στον κ. Πάγκαλο και μέσω εκείνου να φτάσει στον κ. Παπαδήμο. Η κ. Αρίφι δεν μπορούσε βεβαίως να αρνηθεί στον πρωθυπουργό της ένα τέτοιο αίτημα και κουβάλησε αναγκαστικά το γράμμα, στις Βρυξέλλες πρώτα και στη συνέχεια στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό της, του έδωσε, ως όφειλε, την επιστολή, αλλά στις δηλώσεις που έγιναν μετά, τόσο από την ίδια όσο και από τον κ. Πάγκαλο, δεν ειπώθηκε λέξη από κανέναν για την ύπαρξή της!
Ο κ. Γκρούεφσκι όμως αποδείχθηκε ότι είχε προβλέψει μια τέτοια πιθανότητα και φρόντισε όσο διαρκούσε η συζήτηση στην Αθήνα να τη δημοσιοποιήσει στα Σκόπια μέσω διαρροής, μαζί και το περιεχόμενό της. Η «απάντηση» της κ. Αρίφι ήρθε αμέσως μετά, με ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροεδρίας στα Σκόπια, στην οποία ενώ γινόταν εκτενέστατη αναφορά στα όσα είπαν με τον κ. Πάγκαλο και αφορούσαν τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, την ευρωατλαντική προοπτική της FYROM κ.ά., δεν υπήρχε κουβέντα για την επιστολή. Ούτε ότι την κόμιζε ούτε ότι την επέδωσε!
Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία της «προς Αθηναίους» επιστολής Γκρούεφσκι – της 3ης μέσα σ’ ένα μήνα, καθώς είχαν προηγηθεί μία προς τον κ. Σαμαρά και άλλη μία προς τον κ. Παπαδήμο. Μένει να δούμε αν θα απαντήσει η Αθήνα και αν τελικά έχει νόημα μια τέτοια αλληλογραφία, δεδομένων των «κόκκινων γραμμών» πίσω από τις οποίες παραμένουν οχυρωμένες οι δύο πλευρές.
Άρθρο του Σταύρου Tζίμα
στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου