Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το ροζ δελφίνι ... του γλυκού νερού!
Όμορφα, παράξενα πλάσματα μοναδικά!

Είναι λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου όμορφα και έξυπνα με τα γκρι δελφίνια που ξέρουμε. Τα ροζ δελφίνια ή δελφίνια του Αμαζονίου είναι ιδιαίτερα φιλικά και ζουν στον Αμαζόνιο αλλά και στους ποταμούς Ορενόκο και Araguaia, στη Νότια Αμερική. Είναι λοιπόν δελφίνια του γλυκού νερού και για να διαβιώσουν απαιτούν φρέσκο, καθαρό νερό.  Δυστυχώς βρίσκονται στη λίστα με τα ζώα που απειλούνται καθώς η μόλυνση των νερών, η παράνομη αλιεία και οι άκατοι που πλέουν στους ποταμούς απειλούν τους βιοτόπους τους.

Τα ροζ δελφίνια είναι ένα πανέμορφο είδος δελφινιού του γένους Lipotes της τάξης των κητοειδών. Έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με τα δελφίνια και τις φάλαινες και είναι το μεγαλύτερο δελφίνι του γλυκού νερού. Τρέφονται με μαλακόστρακα, γατόψαρα, πιράνχας και ψάρια που ψαρεύουν στα θολά νερά. Μπορούν να κυνηγήσουν το ίδιο καλά και την μέρα και την νύχτα, γιατί το σόναρ του το διευκολύνει στην ανίχνευση των διαφόρων εμποδίων. Διαφέρουν αρκετά με τα κοινά δελφίνια. Πρώτα από όλα είναι μεγαλύτερα από τα κοινά δελφίνια (το μήκος του φτάνει τα 15μ και τα 90κ)! Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Αντί για ραχιαίο πτερύγιο έχουν μια καμπύλη. Η ουρά τους είναι επίσης μεγαλύτερη από των άλλων δελφινιών. Ο εγκέφαλός τους είναι 40% μεγαλύτερος από του ανθρώπου!!! Το ρύγχος τους είναι επίσης μεγαλύτερο από των άλλων δελφινιών για να πιάνουν πιο εύκολα τα γλιστερά ψάρια και μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του έως 180 μοίρες! Το χρώμα τους είναι ανοιχτό ροζ λόγω των τροφών που ψαρεύει. Το θηλυκό γεννά ένα μωρό κάθε χρόνο, μετά από 9 έως 12 μήνες κύηση, την περίοδο της πλημμύρας (από Μάρτιο έως Απρίλιο). Η διάρκεια ζωής τους είναι άγνωστη, αλλά εκτιμάτε ότι ζουν 15 με 17 χρόνια. Κατοικούν στον Αμαζόνιο, κάτω από τα θολά νερά του, καθώς και στους παραπόταμούς του, που διατρέχουν μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής. Kατά τη διάρκεια των πλημμυρών του Απριλίου, το ροζ δελφίνι επιλέγει να γεννήσει. Τα νεαρά αναμένεται να φροντίσουν τον εαυτό τους μετά από λίγους μήνες και αυτή είναι η μόνη εποχή του χρόνου που θα τα δείτε να κολυμπούν μαζί.

Τα ροζ δελφίνια, παρόλο που ζουν σε μία ευρεία περιοχή, θεωρούνται απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση, λόγω της μεγάλης αύξησης της κίνησης στους ποταμούς, της αυξημένης αλιείας που επιφέρει έλλειψη τροφής για αυτά και τη ρύπανση των νερών στα ποτάμια. Ελπίζουμε ότι τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου θα συνεχίσουν να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και ότι αυτά τα υπέροχα πλάσματα δεν θα εξαφανιστούν ποτέ.

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν για το ροζ δελφίνι. Η λαογραφία λέει ότι τη νύχτα το ροζ δελφίνι μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο νεαρό άνδρα που ξελογιάζει τα όμορφα κορίτσια της περιοχής. Ωστόσο, αυτοί οι μύθοι προστατεύουν τα δελφίνια, μιας και το να σκοτώσει κανείς ένα ροζ δελφίνι θεωρείται γρουσουζιά και κακοτυχία για όλη του τη ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου