Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Τα πουλιά αναγνωρίζουν πρόσωπα και φωνές ανθρώπων


Μερικά πουλιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν φιλικά πρόσωπα ανθρώπων και τις φωνές τους. Η ικανότητα αυτή είναι βασική για την επιβίωσή τους. Αυτό τουλάχιστον λέει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Ειδικοί στην συμπεριφορά των ζώων, από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν στη Μεγάλη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, οι οποίοι εργάστηκαν με περιστέρια και κοράκια σε δύο ξεχωριστές μελέτες, έδειξαν ότι τα περιστέρια μπορούν να ξεχωρίσουν γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου.
Η επιστημονική ομάδα εκπαίδευσε μια ομάδα περιστεριών, ώστε να αναγνωρίζουν φωτογραφίες με γνωστά και άγνωστα αντικείμενα, όπως αναφέρει το περιοδικό Avian Biology Research.


Οι επιστήμονες έδειξαν φωτογραφίες γνωστών και άγνωστων προσώπων σε αυτά τα περιστέρια, καθώς και σε ομάδα περιστεριώνπου δεν είχαν εκπαιδευτεί. Η πρώτη ομάδα περιστεριών μπορούσε νααναγνωρίσει και να ταξινομήσει τα γνωστά πρόσωπα, όχι όμως και η δεύτερη.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περιστέρια μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα γνωστά από τα άγνωστα πρόσωπα, μόνο από ταχαρακτηριστικά του προσώπου.
Η επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν Άννα Γουίλκινσον, δήλωσε: Τέτοιου είδους προηγμένες γνωστικέςδιαδικασίες σπάνια έχουν παρατηρηθεί σε περιστέρια και φαίνεται ότι μπορούν να ξεχωρίζουν όχι μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά και να γνωρίζουν ποιοι ξέρουν κάτι, που θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την επιβίωσή τους.


Σε άλλη μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν την ικανότητα τωνκουρούνων να ξεχωρίζουν τις φωνές και τα καλέσματα γνωστών και άγνωστων προσώπων, καθώς και φωνές  που δεν ανήκουν στο είδοςτους, όπως αναφέρει το περιοδικό Animal Gognition.
Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί στην ικανότητα τωνκορακιών να αναγνωρίζουν και αν επικοινωνούν με τα είδη της οικογένειάς τους.


Τα κοράκια ανταποκρίνονταν συχνότερα στις φωνές των άγνωστωνπροσώπων απ' ό,τι στις φωνές των γνωστών προσώπων και αντιστρόφως, ανταποκρίνονταν περισσότερο στις γνωστές κλήσειςαπό είδη της οικογένειάς τους, όπως οι κάργιες.
Τα αποτελέσματα αυτά, αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα πτηνάμπορούν να ξεχωρίσουν γνωστά από άγνωστα άτομα, χρησιμοποιώντας ακουστικά ερεθίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου