Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ποιό είναι το πιο δυνατό μυρμήγκι;

 
Σύμφωνα με το μύθο του Αισώπου, το μυρμήγκι ήταν ένα εργατικό έντομο, το οποίο μοχθούσε καθημερινώς για να αποκτήσει τις προμήθειές του για να μπορέσει να επιβιώσει το χειμώνα. Φαίνεται πως ο μύθος δεν πέφτει έξω μια και σας παρουσιάζουμε το πιο δυνατό έντομο που δεν είναι άλλο από το μυρμήγκι!
 Ο ζωολόγος Thomas Endlein από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ κέρδισε το Α’ Βραβείο από το Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (Biotechnology and Biological Sciences Research Council) εξαιτίας της φωτογραφίας που απεικόνιζε το πιο δυνατό μυρμήγκι. Συγκεκριμένα η φωτογραφία απεικόνιζε ένα ασιατικό μυρμήγκι- υφαντής (weaver ant) της οικογενείας Oecophylla smaragdina (Υμενόπτερα) να σηκώνει ένα τεράστιο βάρος μεγέθους 500mg, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 100 φορές το βάρος του σώματός του! Τα μυρμήγκια-υφαντές φαίνεται πως είναι ικανά για σπουδαία κατορθώματα αντοχής αφού μπορούν να σηκώσουν βάρος πολλαπλάσιο του δικού τους.
Το εν λόγω μυρμήγκι σηκώνει το βάρος σε ανάποδη θέση στηριζόμενο πάνω σε μια λεία επιφάνεια, εντυπωσιάζοντας τους ειδικούς! Τα μυρμήγκια όπως και αλλά έντομα, έχουν ένα εξειδικευμένο εξάρτημα στην άκρη των ποδιών τους που ονομάζεται ταρσός. Στον ταρσό υπάρχουν τα νύχια, τα οποία βοηθούν στην κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, καθώς και μια μαλακή επιφάνεια σαν «μαξιλάρι»(«arolium»), για την πρόσφυση σε λείες επιφάνειες. Το «μαξιλαράκι» αυτό, που είναι επικαλυμμένο με διάφορα ιξώδη υγρά τα οποία εκκρίνονται από το μυρμήγκι, λειτουργεί σαν βεντούζα στις λείες επιφάνειες, επιτρέποντας στα έντομα να παραμένουν σταθερά, για παράδειγμα, στο γυαλί.
«Τα μυρμήγκια-υφαντές μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος και το σχήμα των μαξιλαριών στα πόδια τους ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουν. Μπορούν να κολλήσουν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια και -σας πληροφορώ- ότι κανείς άνθρωπος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να φτιάξει μια παρόμοια… κόλλα!», λέει ο ζωολόγος!


 
 
offsite.com.cy

2 σχόλια: