Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σπήλαιο των Λιμνών στα Καλάβρυτα



Σε μικρή απόσταση από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται το σπήλαιο των Λιμνών και το Πλανητέρο, μέρη που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε.
Το σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται στο χωριό Καστριά της Αχαϊας και είναι μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κλιμακωτών σε τρεις ορόφους λιμνών του. Σε παλαιότερη εποχή το σπήλαιο ήταν κοίτη υπόγειου ποταμού και με την πάροδο των αιώνων τα νερά, με τη διαβρωτική τους ενέργεια, άνοιξαν διόδους σε χαμηλότερα επίπεδα. Το χειμώνα, που λιώνουν τα χιόνια, το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μέτρων. Στο κάτω όροφο του σπηλαίου έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 1980 μέτρα, ενώ από αυτά μόνο τα 350 είναι προσιτά στους επισκέπτες. Μολονότι η διαδρομή είναι σχετικά μικρή, τον επισκέπτη αποζημιώνουν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες τους σπηλαίου, οι οποίοι σε συνδυασμό με των ιριδισμό των χρωμάτων προκαλούν μία μαγευτική πραγματικά αίσθηση.

Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά από 09:30 - 16:30. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο (0692)31001, 31633, Fax:31588 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.kastriacave.gr

Τρία χιλιόμετρα μετά το σπήλαιο των Λιμνών στις πλαγιές του Χελμού, συναντάμε το Πλανητέρο. Το τοπίο εκεί είναι εκπληκτικό καθώς είναι πνιγμένο στα πανύψηλα πλατάνια και το πράσινο, ενώ στο χώμα αναβλύζουν οι πηγές του Αροανίου ποταμού. Εκεί υπάρχει και πεστροφοτροφείο καθώς και πολλά εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε πέστροφα και σολομό στα κάρβουνα.



pathfinder.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου