Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Το διαδίκτυο "σκοτώνει" τις γλώσσες




Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, πανευρωπαϊκή έκθεση με την υπογραφή 200 και πλέον ειδικών κρούει τον κώδωνα του... ψηφιακού κινδύνου. Γλωσσολόγοι από 34 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, βαθμολόγησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", τις διαθέσιμες γλωσσικές υπηρεσίες και δημιούργησαν ένα "Λευκό Βιβλίο" για κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα...
Οι ειδικοί αναζήτησαν μεταξύ άλλων τέσσερα βασικά ηλεκτρονικά εργαλεία. Την ύπαρξη αυτόματης μετάφρασης, τη δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης και ψηφιακής ανάλυσης κειμένου, ενώ παράλληλα διερεύνησαν και τη διαθεσιμότητα γλωσσικών πόρων ή πηγών.
Σε πρώτη φάση εξέτασαν τις ιστοσελίδες που επιτρέπουν στους χρήστες τους να κάνουν online μεταφράσεις.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχουν τέτοιες συσκευές, δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο οι αγγλόφωνες.Το "χρυσό" κατακτά η αγγλική γλώσσα, καθώς οι αγγλόφωνοι χρήστες έχουν την καλύτερη δυνατή τεχνολογική υποστήριξη, κάτι που ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωση της γλώσσας.
Από τεχνολογικό... αποκλεισμό κινδυνεύουν περισσότερο η ισλανδική, η λετονική, η λιθουανική και η μαλτέζικη γλώσσα, ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα βρίσκονται η ελληνική, η βουλγαρική, η ουγγρική και η πολωνική γλώσσα που έχουν "αποσπασματική" τεχνολογική υποστήριξη.
"Μέτρια" χαρακτηρίζεται η υποστήριξη χρηστών σε ολλανδική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
"Υπάρχουν δραματικές διαφορές στην υποστήριξη της γλωσσικής τεχνολογίας ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Το χάσμα μεταξύ "μικρών" και "μεγάλων" γλωσσών ολοένα και διευρύνεται.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό των μικρότερων και λιγότερο πλούσιων σε ψηφιακούς πόρους γλωσσών με τις απαραίτητες βασικές τεχνολογίες. Διαφορετικά οι γλώσσες αυτές είναι καταδικασμένες σε ψηφιακή εξαφάνιση", αναφέρουν οι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Χανς Ουζκοράιτ και Γκέοργκ Ρεμ.
Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν πως χωρίς αποφασιστική δράση, οι γλώσσες αυτές δύσκολα θα "επιβιώσουν" στον ψηφιακό κόσμο του 21ου αιώνα.


kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου