Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η χρήση τεχνολογίας μήπως κάνει τα παιδιά μας δυστυχισμένα;

Η τεχνολογία διαμορφώνει τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας, αλλά καθώς ολοένα γίνεται κεντρικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να διερωτώνται για την επίδραση που η τεχνολογία έχει στην ευτυχία και τη συναισθηματική ανάπτυξη της επόμενης γενιάς. Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford, τα πράγματα δεν είναι θετικά!
 Διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3,400 κορίτσια ηλικίας 8-12 ετών, έδειξε ότι αυτά που χρησιμοποιούσαν πολυμέσα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα επί καθημερινής βάσεως, περιέγραψαν τον εαυτό τους με επίθετα που παραπέμπουν σε άτομα λιγότερο ευτυχισμένα και κοινωνικά άνετα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν τόση χρήση της τεχνολογίας. Τα κορίτσια αυτά περνούσαν σχεδόν 7 ώρες την ημέρα «συνδεδεμένα» και συναναστρέφονταν μόνο δύο ώρες με οικογένεια και φίλους. 

Μήπως αυτά τα κορίτσια αισθάνονται λιγότερο χαρούμενα λόγω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας; Ή μήπως είναι η ίδια τους η δυστυχία που τις οδηγεί στην αυξημένη χρήση ως ένα είδος διαφυγής από τον πραγματικό κόσμο;

Όσο κι αν είμαστε υπέρμαχοι της τεχνολογίας, αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαθιστά την προσωπική επαφή μας με τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας. Πολλές φορές τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας και τα κοινωνικά δίκτυα υποβιβάζουν την επικοινωνία μας με τους ανθρώπους σε ένα απρόσωπο, αφύσικο επίπεδο που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μας με αυτούς. Καθώς οι σχέσεις αυτές είναι η πηγή της ευτυχίας μας, φροντίστε να διατηρήσετε την επαφή σας με την τεχνολογία σ’ ένα επίπεδο που δεν βλάπτει την ευτυχία σας!
Μέτρον άριστον!

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου