Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ερωτική Ζήλια. Μάθετε πώς να την ελέγχετε


Το να ζηλεύεις κανείς το ταίρι του είναι φυσιολογικό και ως ένα βαθμό θεμιτό. Το να σε ζηλεύει ο/η σύντροφός σου σε κάνει να νιώθεις επιθυμητός! Όταν όμως τα αισθήματα ζήλιας είναι υπερβολικά και νιώθετε τη γη να χάνεται απ’ τα πόδια σας μόλις δείτε μια «άγνωστη» κλήση στο κινητό του/της, τότε μάλλον έχετε χάσει τον έλεγχο...  Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τη ζήλια σας είναι να κατανοήσετε τις δύο πιο κάτω αλήθειες:  
1. Όταν ο σύντροφός μας νιώθει ότι του έχουμε εμπιστοσύνη, καταλαβαίνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση και ότι δεν εμπιστευόμαστε μόνο εκείνον, αλλά και τον εαυτό μας και τη σχέση μας.  
2. Σε μια σχέση ο/η σύντροφός μας δεν είναι ιδιοκτησία μας. Με το να είμαστε κτητικοί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπιέζουμε τον άλλον, να τον «πνίγουμε» και τελικά να τον διώξουμε μακριά μας.  

Τι να κάνω;
Κάθε φορά που ζηλεύετε, προσπαθήστε να εκλογικεύσετε την κατάσταση. Υπάρχει απτός λόγος που ζηλεύετε; Σας έχει δοθεί πραγματική αφορμή;    
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό εκείνη τη στιγμή να εστιάσετε στον εαυτό σας αντί στον άλλον. Στρέψετε την προσοχή σε σας, και προσπαθήστε να εντοπίσετε στον εαυτό σας συναισθήματα ανασφάλειας, ανταγωνισμού ή μειονεξίας. Αν ανιχνεύσετε αυτά τα συναισθήματα, εστιάστε στην εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Ισχύει αυτή η εικόνα; Μπορείτε να την αλλάξετε; Με αυτή την εσωτερική σας ανασκόπηση κάνετε το πρώτο βήμα για περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ώστε να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια και στη σχέση σας.    
Αν νιώθετε πως έχετε φτάσει σε αδιέξοδο μπορείτε να απευθυνθείτε σ’ έναν ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τον εαυτό σας και τη σχέση σας σε μια τάξη μέσα στο μυαλό σας, και να μάθετε να αντιμετωπίζετε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά.    


insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου