Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αρτηριακή Πίεση: Πρέπει η μέτρηση να γίνεται και από τα δύο χέρια;


Οι διαφορές στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης από το δεξί και το αριστερό χέρι μπορεί να αποτελεί σημάδι καρδιακής πάθησης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις του δεξιού και του αριστερού χεριού, και συγκεκριμένα η διαφορά 15 ή περισσότερων πόντων, διπλασίαζε τον κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο (στένωση ή απόφραξη των αρτηριών). 
















Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η ίδια διαφορά (15 πόντων) στη συστολική πίεση αύξανε κατά 60% τον κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλική νόσο, η οποία σχετίζεται με την άνοια αλλά και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στηριζόμενοι στα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές συστήνουν πως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και από τα δύο χέρια, για να υπάρχει το μέτρο σύγκρισης. Θεωρούν ακόμη πως η συστηματική σύγκριση των μετρήσεων από τους γιατρούς μπορεί να φέρει μείωση στους απρόβλεπτους θανάτους.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Stein, καθηγητής καρδιολογίας στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αναφέρει: «Είναι πολύ ενδιαφέρον. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτό το ζήτημα, μπορούμε να φτάσουμε σε καλύτερη ανίχνευση των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Ωστόσο, στην εισαγωγή της έρευνας ο Δρ Richard McManus, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και ο Δρ Jonathan Mant του πανεπιστημίου του Cambridge σχολιάζουν πως χρειάζεται το θέμα να ερευνηθεί περαιτέρω, για να διαλευκανθεί το κατά πόσο η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και από τα δύο χέρια είναι μια πρακτική που πρέπει να εφαρμοστεί.

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου