Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το κουτσομπολιό μειώνει το στρες!

Μία πρόσφατη έρευνα φαίνεται πως αθωώνει το κουτσομπολιό! Ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια απέδειξαν μέσα από τέσσερα πειράματα ότι η... «κοινωνική κριτική» μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το στρες, ειδικά όταν με την πληροφορία που μοιραζόμαστε βοηθάμε κάποιον ώστε να μην πέσει θύμα εκμετάλλευσης.

 Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων, παρατήρησαν ότι οι παλμοί της καρδιάς των συμμετεχόντων αυξάνονταν καθώς έβλεπαν κάποιον να συμπεριφέρεται άσχημα. Ωστόσο, οι παλμοί τους μειώνονταν και οι συμμετέχοντες ηρεμούσαν καθώς μοιράζονταν με άλλους αυτό που είχαν δει.
«Η διάδοση πληροφοριών για το άτομο που είχε συμπεριφερθεί άσχημα, έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα», ανέφερε η Robb Willer, κοινωνική ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Berkeley.
Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι μέχρι και να θυσιάσουν λεφτά για να μπορέσουν να μοιραστούν πληροφορίες με άλλους ανθρώπους, με απώτερο σκοπό να τους προστατεύσουν κατά κάποιο τρόπο από το να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα του New York Daily News έδειξε πως το κουτσομπολιό αποτελεί μέχρι και το 80% των συζητήσεών μας, με μόνο το 3% να είναι κακόβουλο. Εν τέλει το κουτσομπολιό μπορεί πολλές φορές να γίνεται με κακεντρέχεια αλλά συχνά βοηθά να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου, σύμφωνα με την ειδικό σχέσεων  Andrea Syrtash. «Αξίζει, βέβαια, να είμαστε προσεκτικοί. Όταν κάποιος συνέχεια κουτσομπολεύει μαζί σας κακόβουλα τους άλλους, τότε θα κουτσομπολεύει κι εσάς σε τρίτους. Να είστε προσεκτικοί ως προς το πόσες πληροφορίες μοιράζεστε».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Journal of Personality και Social Psychology».


insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου