Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τρέμουν Google, Yahoo και Facebook μετά από δικαστική απόφαση




Νίκη ενάντια στην Google κατάφερε ο Michael Trkulja, καθώς το Αυστραλιανό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχη την εταιρεία, γιατί η μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών τον συνέδεε με έναν κατάδικο έμπορο ναρκωτικών, τον Τόνι Μόκμπελ.
Με την απόφαση δημιουργείται δεδικασμένο που ίσως να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην Google, την Yahoo και το Facebook, υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέος Κόσμος», ο κ. Trkulja ανέφερε στη μήνυσή του πως αν κάποιος αναζητούσε την φωτογραφία του μέσω της Google, εκτός από τη δική του εμφανίζονταν και φωτογραφίες του Τόνι Μόκμπελ. Ο κ. Trkulja είχε ζητήσει από το 2009 να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο υλικό αλλά η Google τον αγνόησε. Όπως είπε δεν είχε σκοπό να μηνύσει την Google, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει γιατί η αδιαφορία τους ήταν επιδεικτική.
Οι δικηγόροι της εταιρείας στην υπερασπιστική τους γραμμή χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι η εταιρεία απλά φιλοξενούσε το υλικό και δεν το είχε δημιουργήσει η ίδια. Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν καν αν το υλικό του οποίου τους συνδέσμους φιλοξενούσαν ήταν δυσφημιστικό.
Η εξαμελής ομάδα δικαστών, όμως, δεν δέχθηκε το επιχείρημά τους αναφέροντας ότι ακόμα και αν δεν ήξεραν το περιεχόμενο του υλικού θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το 2009, όταν δέχθηκαν τα παράπονα του εναγόμενου.
Η φωτογραφία του κ. Trkulja είχε χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα Μelbourne Crime, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ του δεν είχε διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία.
Το ποσό της αποζημίωσης που θα πληρώσει η εταιρεία στον κ. Trkulja δεν αποφασίστηκε ακόμα αλλά ήδη ο κ. Trkulja αποζημιώθηκε με 225.000 δολάρια από την Yahoo λόγω της συγκεκριμένης «ηλεκτρονικής παρεξήγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου