Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τρίξιμο Δοντιών: Ποιες οι συνέπειές του και πώς αντιμετωπίζεται;

 
Το τρίξιμο των δοντιών αποτελεί μια παθολογική κατάσταση, η οποία είναι γνωστή με τον όρο βρουξισμό! Εκτιμάται μάλιστα πως ένας άνθρωπος στους τρεις παρουσιάζει βρουξισμό, ο οποίος μπορεί να αποτελεί την αιτία για άλλα παθολογικά προβλήματα! Πατήστε εδώ και μάθετε τις συνέπειες του βρουξισμού καθώς και την αντιμετώπισή του!

Ο βρουξισμός, δηλαδή το υπερβολικά συχνό, δυνατό τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβαίνει την ημέρα ή τη νύκτα όταν κοιμάται ο ασθενής. Μερικοί ασθενείς επίσης τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους έντονης κόπωσης ή πνευματικής εργασίας.

Συνέπειες
Η επανειλημμένη και με υψηλή ένταση συστολή των μυών του στοματογναθικού συστήματος υποσυνείδητα προκαλεί τρίξιμο των δοντιών και αυτό έχει ως απόρροια τη συνεχή αποτριβή και καταστροφή των μασητικών επιφανειών των δοντιών με αποτέλεσμα να προκύπτουν λειτουργικά-συγκλεισιακά αλλά και αισθητικά προβλήματα σε ένα στόμα. Επιπλέον η συστολή αυτή των μυών προκαλεί πόνο στους γύρω ιστούς, στις αρθρώσεις και σε άλλους μυς. Ταυτόχρονα το τρίξιμο των δοντιών φαίνεται να αποτελεί την αιτία και για άλλα παθολογικά ζητήματα! Μερικές φορές μπορεί να είναι υπεύθυνο για ημικρανίες και πρωινούς πονοκεφάλους.

Αντιμετώπιση

Τα φάρμακα συνήθως δεν βοηθούν στο βρουξισμό. Κάποτε οι οδοντογιατροί μπορεί να συστήσουν ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο πριν από τον ύπνο.
Σε μερικούς ασθενείς για να λυθεί το πρόβλημά τους και να ανακουφιστούν, είναι αρκετό μόνο να αντιληφθούν ότι έχουν το πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει σε κατάσταση ηρεμίας, τα χείλη να είναι κλειστά, με τα δόντια των δύο σιαγόνων να μην είναι σε επαφή και να έχουν τη γλώσσα προς τα πάνω. Έτσι μειώνοντας ή εξαλείφοντας την ένταση του σφιξίματος των δοντιών, ελαχιστοποιείται η πηγή του πόνου.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεσαι ο οδοντίατρος να δημιουργήσει για το στόμα μια ειδική πλαστική συσκευή, ένα εξατομικευμένο μικρό νάρθηκα (NTI) στα δυο επάνω κεντρικά πρόσθια δόντια, τον οποίο ο ασθενής θα βάζει τη νύκτα για να προστατεύονται τα δόντια από τη δύναμη του τριξίματος και του σφιξίματος. Η εν λόγω συσκευή μπορεί να προστατεύει τα δόντια από περαιτέρω επιδείνωση και βοηθά στην αλλαγή της βλαβερής συνήθειας του ασθενούς.
Συνήθως με τη σωστή θεραπεία αρχίζουν να εξαφανίζονται οι πρωινοί πονοκέφαλοι, οι πόνοι στον αυχένα, η ευαισθησία στις γνάθους και όλα τα σχετικά συμπτώματα που σχετίζονται με το ακούσιο και ανεξέλεγκτο τρίξιμο των δοντιών σας. 

insite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου