Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Τριχωτό Αβγό. Τρώγεται λες και είναι φρούτο



Το εξωτικό φρούτο rambutan ανήκει στην οικογένεια Nephelium lappaceumκαι ευδοκιμεί κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την Ταϊλάνδη να κατέχει τα «πρωτεία» στην παραγωγή του. Το περίβλημά του θυμίζει κατά πολύ το δικό μας κάστανο, αφού είναι γεμάτο μαλακά αγκάθια, και μοιάζει με μια μικρή «χνουδωτή» μπάλα. Νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, το rambutanδηλώνει αυτό ακριβώς που είναι: Ένα «τριχωτό» σφαιρίδιο (σ.σ.rambut=τριχωτός) που κρύβει στο εσωτερικό του ένα λαχταριστό «αβγό», το οποίο καταναλώνεται ωμό, ως χυμός ή μαρμελάδα. 
Πιο συγκεκριμένα, η λευκή σάρκα του μοιάζει με καθαρισμένο αβγό, ενώ στη γεύση θυμίζει ένα άλλο τροπικό φρούτο, το λίτσι, και το άρωμά του παραπέμπει αρκετά σε… πράσινο μήλο! Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, το rambutan είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός στις τροπικές χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική αλλά και ως συστατικό σε πολλά γκουρμέ πιάτα.






offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου